top of page

Lönsam investering

för miljö och plånbok

OM SOLENERGI

Här följer ett stycke med blandade frågor och svar om solceller i allmänhet, men även kring hur vi jobbar på Hagmans Solenergi och vad som gäller för dig som kund.

En del information hittar ni som rubriker, men mycket kan även sökas i det avslutande "Vanliga Frågor & Svar" (FAQ) avsnittet.

Bildkälla; Energimyndigheten

1) Solcellmodul

Här omvandlas solens strålar till elektricitet (likström DC)

3) Elcentral

Växelströmmen matas in i husets elcentral där den distribueras ut i huset. Produceras mer el än vad du gör av med för stunden matas överskottet till elmätaren (5) och ut på elnätet (6)

5) Elmätare

En elmätare sitter i varje fastighet och behöver ofta bytas ut i samband med installation av solceller, detta då man nu inte bara är konsument utan nu även är producent. Mätarbytet utförs oftast kostnadsfritt av ditt elnätsföretag

2) Växelriktare​

För att kunna använda strömmen i våra fastigheter och i elnäten behöver likströmmen (DC) omvandlas till växelström (AC), detta görs i växelriktaren.

4) Förbrukning i hemmet

Elen som produceras i fastigheten används i första hand där till diverse apparater, belysning eller uppvärmning

6) In- och utmatning av el mellan hus och lokalnät

Anslutning till elnätet för att både kunna köpa in el när man förbrukar mer el än vad man producerar och för att sälja el till nätet när man producerar mer än vad man förbrukar 

3 Elcentral

1 Solceller

2 tsp.

Oil

2 Växelriktare

4 Solel som används

6 Utmatning av överskott

  

5 Elmätare

Solceller omvandlar solens energi till användbar energi

Här går vi igenom systemets olika delar och hur de fungerar tillsammans.

Hur fungerar ett solcellsystem?
Hur fungerar ett solcellsystem och vad behöver jag?
Varför installera solceller?

Ekonomiska, Ekologiska, Ideologiska eller kanske för att det helt enkelt ligger i tiden och "känns bra"?

Anledningarna till att skaffa solceller är många och de flesta av oss bockar av en eller flera anledningar nedan, oavsett om man representerar sig själv som privatperson eller som företrädare för ett företag/förening.

Ekonomi

Ökar värdet på din fastighet

Sänker dina el-/driftkostnader

Genererar god avkastning (ca 6-12% ränta till låg risk)

Miljö

Producera & förbruka förnybar energi

CO2 smart - mer grön el i våra nät

Miljöprofilering av din verksamhet

Enkelt

Minimalt underhåll -Anläggningen sköter sig själv

Trygg investering

Varför installera solceller?
Vanliga frågor
Frågor & Svar

Hur fungerar en solcellanläggning?

Vad är ett Cesarkonto?

Hur ansöker jag om investeringsstöd? 

 

Här följer vårt informationsavsnitt där vi dels svarar på frågor om hur vi på Hagmans jobbar men även delar med oss av information från och länkar till andra, oftast myndigheters, användbara sidor.

Information & Inspiration
Information & Inspiration

Som information och inspiration samlar vi här videoklipp som har med solceller att göra, ämnat för dig som funderar på solceller till  Villa & Fritidshus, Gård & Jordbruk eller annan större fastighet. Kom ihåg att vi på Hagmans hjälper dig hela vägen med ditt solcellsprojekt.

Solceller för ett hållbart Sverige - Energi och klimatrådgivning
02:13
Energikontor Väst

Solceller för ett hållbart Sverige - Energi och klimatrådgivning

Tänk om det fanns en energikälla som aldrig tog slut, som fanns runt hela jorden. Men vänta, det finns ju! Solen! Genom att investera i solceller bidrar du till ett hållbarare energisystem för hela Sverige. Kommunala Energi- och klimatrådgivare har i många år arbetat med att hjälpa allmänhet, företagare och föreningar att ställa om till hållbara energilösningar. Med god kunskap om lagar och regler kan rådgivaren hjälpa dig med vad som gäller i just din kommun. Ta kontakt med din kommunala energi- och klimatrådgivare för att få råd och tips om hur du tar steget mot en hållbarare energiproduktion genom solen. Hitta Energi- och klimatrådgivare på Energimyndigheten: http://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/hemmet/hitta-din-kommunala-energi--och-klimatradgivare/ Filmen är skapad genom ett samarbete mellan Högskolan Väst och Miljöbron, för Energi- och klimatrådgivarnätverket på Hållbar Utveckling Väst. Skapad av Anna Martinek, Mia Eklund Taavo, Jesper Eliasson, Kevin Nirs och Torbjörn Olsson. Ljud Song: Oaklawn - Dreams Oaklawn - Dreams is permitted for web use only. Film and broadcast television strictly prohibited. Contact help@wistia.com with questions. Ljudfiler hämtade från “Freesound.org”: • Cash Register - kiddpark - September 23rd, 2013, https://www.freesound.org/people/kiddpark/sounds/201159/ • Stone Loop - 1000marbles.wav - Claire.H - March 29th, 2013, https://www.freesound.org/people/Claire.H/sounds/182346 • Clock - CLOCK_WINDING.aiff - jacobsteel July 27th, 2014 [remixed], https://www.freesound.org/people/jacobsteel/sounds/243610/ • Pops - Pop_7.aif - SunnySideSound - February 10th, 2009, https://www.freesound.org/people/jacobsteel/sounds/243610/ • Wind, Synthesized, A.wav - InspectorJ - January 11th, 2017, https://www.freesound.org/people/InspectorJ/sounds/376415/
bottom of page