18,2 KW I Vallda
Installera solceller för gård och lantbruk
Lantbrukens stora takytor ger utmärkta förutsättningar för solcellsanläggningar med hög elproduktion som tillgodoser jordbrukets höga elförbrukning och blir till en lönsam investering för både ekonomin och miljön.
Fördelar med solceller för lantbruk
Spara pengar
Minska energikostnaderna med egenproducerad el. Det sparar dig pengar under många år och minskar beroende av dyr el.
Energi året runt
Solceller producerar el även under molniga dagar. Det är särskilt viktigt för större lantbruk med ett kontinuerligt energibehov.
Snabb avkastning
Lantbrukens stora takytor ökar möjligheten till hög elproduktion med en genomsnittlig avkastning på 7 till 9 procent per år.
Självförsörjning
Solceller ökar intäkterna till gården genom överskottselen som produceras – speciellt när elpriserna är höga.
Minimalt underhåll
Solceller är byggda för att vara väderbeständiga och hålla länge. De fortsätter att prestera även med minimal skötsel.
En hållbar framtid
Solceller är en investering för framtiden. Den ger ditt lantbruk en bättre miljöprofil via förnybar energi.
Installation av solceller på Gångemad gård i Fotskäl
Producerar 18 000 kWh/år
Minskar ~6,3 ton CO2
Sparar: 23 400 kr/år
Urban, Sofia och Pernilla driver sedan 2005 ett småskaligt ekologiskt jordbruk på Gångemad Fårgård i Fotskäl strax utanför Kinna. Med gårdens hållbara inriktning intresserade de sig för att skaffa solceller för att kunna producera sin egna solel på gården.
Vi levererade och installerade solcellsanläggningar på två av deras tak, med en installerad effekt: 19,25 kW, som tillsammans genererar ca 18 000 kWh el per år.
Att tänka på vid installation av solceller för lantbruk
Takets bärighet
Solpaneler och dess monteringssystem innebär en högre belastning på taket. Det är viktigt att takets konstruktion är tillräckligt stark för att bära den extra vikten.
Takets livslängd
Takets livslängd måste matcha eller överstiga solpanelernas. Om taket behöver bytas inom de kommande åren bör det göras innan solpanelerna installeras.
Elsäkerhet
Kraven på elinstallationen till solcellerna är många från försäkringsbolagen. Det gäller att du har koll på alla regler som gäller, och vi hjälper dig med alla frågor.
Optimal placering
Solcellernas effekt baseras på var de placeras. På tak i sydlig riktning och med en lutning på 30-45 grader, utan skuggning, men det är inte ett måste.
Bidrag & stöd för solceller till lantbruk
Vill du använda solenergin till både jordbruket och din privatbostad? Då gäller det att ha koll på reglerna. Här är två saker du ska tänka på:
Solceller för privat
Är solcellerna avsedda för privat kan du använda dig utav det gröna avdraget på 20 procent. Men du får bara använda upp till 5 % av den producerade elen till verksamheten om du vill behålla skattereduktionen på 60 öre per kWh.
Solceller för lantbruket
Med solceller till lantbruket kan du inte dra nytta av det gröna avdraget. Du får istället dra av den ingående momsen vid köpet. Planerar du att använda solcellerna till din privatbostad måste användningen deklareras som ett privat uttag.
Lagra din solenergi med solcellsbatteri
Solcellsanläggning kombinerat med batterilagring ger er möjligheten att lagra er solenergi till dygnets mörkare timmar, då produktionen är lägre och elpriset högre.
Med ett batteri slipper du betala för el när priset är som högst
Hur stor er solcellsanläggning är och er förbrukning avgör för hur mycket energi ni behöver kunna lagra (kWh) och på så sätt storleken på ert batteri.
Ett batteri ger er också föreningen möjlighet till ökad inkomst genom tjänster som frekvensbalansering.
4 steg till lyckad självförsörjning med el
1. Kostnadsfri konsultation
Vi besöker dig för att se förutsättningarna kring solceller på just din gård. Du får utöver råd om solceller, batteri och laddstationer även information om försäkringsbolagens krav på trygg elproduktion.
2. Skräddarsydd lösning
Vi skräddarsyr en offert på en solcellsanläggning utifrån placering, material, storlek, egen förbrukning och budget för en så lönsam investering som möjligt för dig. Vi skickar den som offert så att du kan ta del av den i lugn och ro.
3. Dina solceller monteras
Efter att vi snackat igenom offerten och nått en överenskommelse så bokar vi in installationsdag. Väl är på plats så tar det vanligtvis 2-4 dagar. Din elmätare byts ut av din elleverantör och när allt är klart besiktar nätägaren anläggningen.
4. Vi stöttar efter monteringen
Vi hjälper dig även efter monteringen av solcellerna. Du får löpande uppföljning kring anläggningens prestanda och vi finns alltid till hands om du behöver rådgivning eller support.
Be om kostnadsfri rådgivning och offert
Sänk dina elkostnader
Öka värdet på din bostad
Tjäna på överskottet